HU | EN Látássérült nézet Normál nézet

Vámosújfalu

ZÖLD KÖR

ÉLETFA

A Bodrog kezelésében és használatában érintett mintegy 30 hazai szakember, valamint a Bodrog vidékén élők tanácskoztak Tokajban egy napon át a SEE River nemzetközi projekt* keretében. A program során összeállították a különböző szakmák közös elképzelését a Bodrog jövőképéről, elemezték a folyó mai helyzetét, igyekeztek megfogalmazni a Bodroggal kapcsolatos problémákat, végül a jövőbeli célokat a folyó hazai szakaszának kezelése, árvízvédelme, vízgazdálkodása, természetvédelme, környezetvédelme, mezőgazdasága, ipara, turizmusa területén.

A projekt célja, hogy elősegítse nemzetközi folyók esetében a különböző fejlesztési és a természetvédelmi célkitűzések, politikák, illetve programok harmonizációját, az érdekeltek közötti konszenzus-építést.

A Bodrog és térségéről kialakított jövőkép elemeiben valamennyi résztvevő egyetértett: tiszta, fürdésre alkalmas, hajózható, élhető és megélhetést biztosító, lakosságot megtartó és eltartó, egyedi élmény-folyó, egymással összefogó, partnerségre építő településekkel, Bodrog identitástudattal, virágzó turizmussal, egymásra épülő komplex turisztikai termékkínálattal (víziturizmus, kerékpáros turizmus, történelmi túrák és programok), prosperáló TDM szervezettel.

A folyó erősségei között kiemelték a tokaji bor ismertségét és a világörökségi címet, a térség gazdag természeti és kulturális kínálatát, a népsűrűséget (100 km-en belül 1 millió lakos). Ugyanakkor a problémák között felhívták a figyelmet a környezet szennyezettségére, a teherhajózás ellehetetlenülésére, a fürdés egészségügyi okból való tilalmára, a települések elzártságára, a gazdasági elmaradottságra, az összefogás hiányára, a turisztikai népszerűsítésért felelős desztináció-menedzsment szervezetek finanszírozási nehézségeire.

A legjelentősebb célok között szerepelt a természeti értékek megőrzése, a gazdaság élénkítése, a vízi és vízparti közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a helyben élők megélhetésének biztosítása, a turisztikai termékfejlesztés és marketing biztosítása. A nemzeti tanácskozást egy nemzetközi követi májusban a Bodrog folyó menti területek szlovák és ukrán képviselőivel a közös gondolkodás jegyében.

* A munkaértekezlet a nemzetközi SEE River (Egységes folyókorridor kezelése a dél-kelet európai országokban) projekt keretében került megrendezésre, melyben 6 nemzetközi folyó mentén elterülő 12 országból 26 partner vesz részt. A Bodrog folyó alprojektben Magyarországot a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) képviseli.

Információ: Bartókné Tassonyi Annamária (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Szalay Miklós, (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A weboldal a "Bodrog-menti felzárkóztató program" (TÁMOP 5.1.3-09/2-2010-0021) projekt keretében,
a SIMONINFO Multimédia és Oktatási Kft. kivitelezésében valósult meg.