HU | EN Látássérült nézet Normál nézet
 
Bodrogolaszi    
 
Kenézlõ    
 
Olaszliszka    
 
Sárazsadány    
 
Szegi    
 
Vajdácska    
 
Vámosújfalu    
 
 
ZÖLD KÖR    
 
ÉLETFA    

 2016. októberben egy hajdúböszörményi család kereste fel a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodáját kerti hulladék égetésével kapcsolatban. Kertes házuk van és sok falevél, faág, illetve    egyéb növényi hulladék keletkezik a kertben, amit nem tudnak hova rakni. Emiatt felmerült bennük, hogy elégetik. Tőlünk az iránt érdeklődtek, hogy lehet-e a városban avart és kerti  hulladékot égetni, van-e szabályozva valamilyen időszakra.

 Irodánk a felmerült kérdésre legelőször azt tanácsolta az ügyfélnek, hogy égetés helyett lehetőleg mindenképpen a komposztálást alkalmazzák, hiszen az égetés rendkívül környezetkárosító, valamint értékes  tápanyagok vesznek így el. Elmondtuk nekik az égetés környezet- és egészségkárosító hatásait, a komposztálás hasznosságát és legfontosabb tudnivalóit, valamint a komposztáló elkészítésének alapjait. Mivel kertes  házuk van, így a komposztálást meg tudnák valósítani, hiszen lenne hozzá elegendő hely és a növényi hulladékok is helyben lennének. A kész komposzt pedig a kert virágágyásában felhasználható lenne. Több  kiadványt is adtunk részükre, így például a KÖTHÁLÓ „Avarégetés – van megoldás”, „Hulladékcsökkentés komposztálással” című kiadványait, melyekben részletesen tájékozódhatnak az avarégetésről és megismerhetik a  komposztálás tudnivalóit is. Emellett ajánlottuk nekik a KÖTHÁLÓ honlapját is, melyen az említett kiadványokon kívül sok más kiadványt és hasznos információkat is megtalálnak. Felajánlottuk részükre, hogy amennyiben további kérdésük merül fel a komposztálással kapcsolatban, akkor bátran fordulhatnak hozzánk akár telefonon vagy e-mailben is. A kerti hulladékok égetésével kapcsolatban elmondtuk, hogy azt Hajdúböszörmény városa helyi rendeletben szabályozza („Az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról” szóló 9/2005. (IV.01.) Önk. rendelet), de az önkormányzat is inkább a komposztálást javasolja mindenkinek. Azoknak a helyi lakosoknak, akik kertjükben nem rendelkeznek elegendő hellyel komposztáló létrehozására, a város a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltató által működtetett házhoz menő biohulladék gyűjtést is biztosít. 

 

"A pályázat a Zöld Kör működési költségeinek finanszírozására c. program (NEA-UN-16-M-0215) a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg".

 

 

    


A weboldal a "Bodrog-menti felzárkóztató program" (TÁMOP 5.1.3-09/2-2010-0021) projekt keretében,
a SIMONINFO Multimédia és Oktatási Kft. kivitelezésében valósult meg.